بهترین کود چه ویژگیهایی دارد؟ چرا باید از کود استفاده کنیم؟ کود به هر ماده شیمیایی یا طبیعی گفته میشود که برای افزایش حاصلخیزی خاک و تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد. درست همانطور که انسان برای سالم ماندن و رشد صحیح به وعدههای غذایی متعادل نیاز دارد، گیاهان نیز به مواد مغذی خاصی نیاز دارند. در واقع کودها مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را به راحتی در دسترس آنها قرار میدهند. افزودن کود به محصولات کشاورزی، گیاهان، باغها و… نه تنها سلامت آنها را افزایش میدهد، بلکه به افزایش مقاومت آنها در برابر آفات، علفهای هرز و بیماریها نیز کمک میکند. در این مقاله از وبلاگ سروش باران قصد داریم به بررسی ویژگیهای بهترین کود کشاورزی و باغداری، دلیل استفاده از کود و… بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
چرا انتخاب بهترین نوع کود و استفاده از آن در کشاورزی اهمیت بالایی دارد؟
همانطور که گفتیم گیاهان برای رشد بهتر، حفظ سلامتی، جلوگیری از بیماری و… به مواد مغذی نیاز دارند. این مواد مغذی به طرق مختلفی نظیر ریشه، برگ، ساقه و… از طریق گیاه جذب میشود. کودها، چه ارگانیک و چه غیر ارگانیک (شیمیایی)، مواد مغذی اصلی و مورد نیاز گیاهان را تامین میکنند. به زبان سادهتر میتوانیم بگوییم که در مرحله اول، کودها مواد مغذی مورد نیاز را برای خاک فراهم میکنند و در نهایت خاک به کمک کود، گیاهان را تغذیه کرده و به رشد آنها کمک میکند. تا زمانی که مواد مغذی گیاهان تامین نشود، با هر دوره برداشت محصول، بهره وری خاک و ظرفیت رشد آن کاهش مییابد. زیرا مواد مغذی موجود توسط گیاه جذب شده و اگر مجددا محصولی کاشته شود دچار کمبود مواد مغذی میشود. به این ترتیب پس از مدتی کیفیت محصولات نیز کاهش مییابد و خاک حاصلخیزی خود را از دست میدهد.
انواع کودها و کاربرد آنها
کودها انواع مختلف و دسته بندیهای متفاوتی دارند. اما به طور کلی بهترین کودها به دو دسته تقسیم میشوند: کودهای ارگانیک (کودهای طبیعی) و کودهای غیر ارگانیک (کودهای شیمیایی یا مصنوعی). قبل از اینکه به شرح انواع کودهای غیر ارگانیک بپردازیم، بهتر است تفاوت میان کودهای ارگانیک و کودهای غیر ارگانیک را بررسی کنیم. برخی از این تفاوتها عبارت است از:
کودهای ارگانیک کودهایی طبیعی هستند که از باقیمانده گیاهان، فضولات حیوانات و سایر مواد طبیعی دیگر تشکیل میشوند. در حالی کودهای شیمیایی، مصنوعی هستند و به مواد معدنی و مواد شیمیایی مصنوعی وابسته هستند.
کودهای ارگانیک از کود گاوی، کمپوست زیستی و… تولید شده است. در حالی که کود شیمیایی از استخراج خاک و ریز مغذیها تولید میشود.
کودهای ارگانیک از میکروارگانیسمها برای آزادسازی مواد مغذی استفاده میکنند و خطر سمیت شیمیایی کمتری دارند. در صورتیکه کودهای معدنی در مقادیر بیش از حد، خطر سمیت شیمیایی بالایی دارند.
انواع کودهای کشاورزی بر اساس شکل ظاهری
کودهای کشاورزی بر اساس شکل ظاهری و نحوه استفاده از آنها به شکل های مختلف اعم از پودری، مایع، گرانول، کریستال، ژله ای و … تقسیم می شوند.
کود گرانول
کود گرانول کودی خشک است و شکل ظاهری آن به صورت دانههایی درشت و ریز است.
کود گرانول اثر پذیری آهستهتری نسبت به کودهای مایع دارد.
کودهای گرانول معمولا ماندگاری بیشتری نسبت به کودهای مایع دارند.
کودهای گرانول اغلب ارزانتر از کودهای مایع هستند.
کودهای گرانول نسبت به کودهای مایع به زحمت بیشتری برای پخش شدن نیاز دارند.
کودهای گرانول معمولا به صورت یکنواخت قابل پخش شدن نیستند.
کود مایع
کود مایع معمولاً به عنوان یک مایع غلیظ که در آب رقیق میشود شناخته میشود.
کودهای مایع قدرت جذب بسیار بالایی دارند و مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را به سرعت تامین میکنند.
مصرف کود مایع از نظر فیزیکی به اندازه کود گرانولی سخت نیست.
کود مایع معمولاً ماندگاری کوتاهتری نسبت به کود گرانولی دارد.
کود مایع معمولا گرانتر از کود گرانولی است.
بهترین نوع کود از نوع غیر ارگانیک
در اینجا قصد داریم به بررسی برخی از مهمترین و بهترین کودهای مورد نیاز گیاهان بپردازیم. این کودهای عبارت است از:
کود نیتروژن
نیتروژن (N) یکی از پراکندهترین عناصر در طبیعت است. کود نیتروژن به ترکیب شیمیایی اطلاق میشود که در آن، درصد نیتروژن از درصد هر ماده سازنده دیگری بیشتر باشد. بسیاری از فرآیندهای متابولیکی در گیاهان و حیوانات به نیتروژن متکی میباشد و همچنین این ماده برای رشد و تولید مثل گیاه بسیار مهم است. مهمترین نقش نیتروژن در رشد گیاه، تشکیل اسیدهای آمینه میباشد. اسیدهای آمینه بلوکهای سازنده پروتئین را تشکیل میدهند. کودهای نیتروژن به وضوح سهم اساسی در حفظ سلامت و بهبود کیفیت گیاهان دارد.
نقش اصلی نیتروژن یا کود ازته در کشاورزی به عنوان یکی از انواع بهترین کودها:
کود ازته عمدتاً مواد مغذی مورد نیاز برگ گیاهان را در اختیار آنها قرار میدهد.
این کود به سرعت رشد گیاه و تولید برگهای بیشتر و سالمتر کمک میکند.
کود فسفر
فسفر در کنار نیتروژن و پتاسیم یکی از مهمترین عناصر حیات گیاهان است. فسفر یازدهمین عنصر فراوان در زمین است. اگر خاک دچار کمبود فسفر شود، رشد و سلامت محصولات کشاورزی با مشکلاتی جدی مواجه میشود. کودهای فسفر عمدتاً حاوی دی آمونیوم فسفات (DAP)، مونوآمونیم فسفات (MAP)، NPK (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و… میباشند. زمینهای کشاورزی به دلایل مختلفی از جمله شسته شدن در اثر باران، استفاده بیش از حد از زمینهای کشاورزی و… ممکن است دچار کمبود فسفر شوند. بنابراین استفاده از کودهای حاوی فسفر در کشاورزی بسیار حائز اهمیت است. فسفر یک ماده مغذی ضروری برای رشد گیاه است. کود فسفر به رشد بهتر ریشه، رشد بذر و سلامت گیاه کمک میکند.
نقش اصلی فسفر یا کود فسفات در کشاورزی به عنوان یکی از انواع بهترین کودها:
کود حاوی فسفر عمدتاً مواد مغذی مورد نیاز ریشه گیاه را فراهم میکند.
این کود به سرعت رشد گیاه کمک میکند.
کود پتاسیم
پتاسیم (K) یکی از 17 ماده مغذی ضروری مورد نیاز گیاهان برای رشد بهتر و حفظ سلامت آنها است. پتاسیم یکی از انواع کودهای پتاس است که دارای ارزش بالایی بوده و کاربرد فراوانی دارد. پتاس اساساً مواد مغذی مورد نیاز برای رشد محصولات را فراهم میکند. علاوه بر این، پتاسیم تحمل گیاه در برابر تنش را افزایش میدهد.
نقش اصلی پتاسیم یا کود پتاس در کشاورزی به عنوان یکی از انواع بهترین کودها:
پتاسیم اغلب برای تغذیه میوهها، گلها و سبزیجاتی که روی گیاه میرویند استفاده میشود.
مقدار کافی پتاس باعث افزایش تولید میوه با کیفیت خوب، طعم مطلوب و همچنین ظاهری بهتر میشود.
پتاس به جلوگیری از بیماری، افزایش تحمل گیاه نسبت به خشکی و بهبود مقاومت شاخهها نیز کمک میکند.
کودهای گوگرد، کلسیم و منیزیم
کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و گوگرد (S) سه ماده مغذی مورد نیاز گیاهان هستند. این سه عنصر مواد مغذی هستند که گیاهان در مقادیر کمتری نسبت به مواد غذایی اولیه (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) به آنها نیاز دارند. این سه ماده مغذی به بهبود سطح PH خاک، تشکیل کلروفیل، سنتز پروتئین و… کمک میکنند.
کودهای ریز مغذی
کودهای ریز مغذی یکی از انواع کودهای مخلوط هستند که شامل عناصر بسیاری نظیر بور، منگنز، آهن، روی و… هستند. کودهای ریز مغذی به تامین مواد مغذی برای گیاهان در حال رشد کمک میکنند.
بهترین کودها باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
همانطور که گفتیم استفاده از کودها در کشاورزی مزایای بیشماری دارد و این روزها کودها یکی از نیازهای اصلی صنعت کشاورزی بشمار میروند. اما بهترین کود کشاورزی چه ویژگی باید داشته باشد؟ برخی از مشخصات یک کود خوب عبارت است از:
یک کود مناسب باید به راحتی پخش شود و دردرسرساز نباشد (پیروی از الگوهای توزیع یکنواخت)
با شرایط محیطی مختلف سازگار باشد.
در صورت تماس با خاک یا آب به سرعت حل شود
عاری از آلایندهها و مواد افزودنی مضر باشد
کود باید غیر سمی باشد تا به گیاه و خاک آسیب نرساند.
محلول در آب باشد
خرید بهترین کود کشاورزی از سروش باران
در این مقاله از وبلاگ سروش باران به بررسی بهترین کود کشاورزی و باغداری پرداختیم. همانطور که گفتیم تمامی محصولات کشاورزی، میوهها، درختان، سبزیجات و… برای رشد بهتر، سالم ماندن، درمان بیماری، افزایش کیفیت و… به انواع کودها نیاز دارند. شما میتوانید برای خرید بهترین کود و اطلاع از قیمتها با کارشناسان ما در سروش باران در تماس باشید.
سروش باران تولید کننده و عرضه کننده ابزار و تجهیزات کشاورزی و باغبانی در ایران میباشد. شما میتوانید برای خرید انواع تجهیزات مورد نیاز کشاورزی و باغبانی نظیر کود، ابزار موتوری، ابزار آبیاری، ابزار باغبانی، سمپاشها و… به سروش باران مراجعه کنید. تیم سروش باران متعهد است که با کیفیتترین محصولات را در کوتاهترین زمان و با پشتیبانی عالی به شما عزیزان عرضه کند. تعهد، پاسخگویی به موقع، مسئولیت پذیری و ارائه خدمات درست و کارآمد از اهداف ما در این زمینه میباشد و ما همواره میکوشیم که بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهیم. بزرگترین هدف ما ارئهی بستری برای کشاورزان و باغداران است تا بتوانند تمامی ابزارهای مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت تهیه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از شنبه تا چهارنبه از ساعت 8:30 لغایت 17 و پنجشنبه ها از ساعت 8:30 لغایت 13 با شماره تلفن 02153857 تماس حاصل فرمایید.
کودهای ارگانیک کودهایی طبیعی هستند که از باقیمانده گیاهان، فضولات حیوانات و سایر مواد طبیعی دیگر تشکیل میشوند. در حالی کودهای شیمیایی، مصنوعی هستند و به مواد معدنی و مواد شیمیایی مصنوعی وابسته هستند.
کودهای ارگانیک از کود گاوی، کمپوست زیستی و… تولید شده است. در حالی که کود شیمیایی از استخراج خاک و ریز مغذیها تولید میشود.
کودهای ارگانیک از میکروارگانیسمها برای آزادسازی مواد مغذی استفاده میکنند و خطر سمیت شیمیایی کمتری دارند. در صورتیکه کودهای معدنی در مقادیر بیش از حد، خطر سمیت شیمیایی بالایی دارند.