در ابتدا بایستی اشاره کرد که برای بدست آوردن بیشترین محصول در زمان سمپاشی درخت سیب، شناسایی نقاط قوت و ضعف محصول و همچنین بهره مندی از علم کشاورزی، امری گریز ناپذیر و لازمه یک کشاورزی موفق می باشد. سیب یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین میوه های موجود در جهان می باشد؛ که تنوع بالا و طعم بسیار لذیذی دارد. علی رغم هرس، عمل آبیاری، کوددهی و سمپاشی، بخشی ضروری و مهم در نگهداری و پرورش این محصول ارزشمند می باشد. مشاوران سروش باران، بدون هیچگونه چشم داشت و دریافت هزینه ای و به صورت کاملاً رایگان، به دنبال ارائه مشاوره تخصصی و کمک به کشاورزان هستند؛ تا بتوانند با کمترین هزینه ممکن، از درختان باغ سیب خود نگهداری و مراقبت کنند. یکی از روتین های مراقبتی که در زمان سمپاشی درخت سیب بسیار مهم بوده، برنامه دقیق و طلایی جهت سمپاشی باغات سیب می باشد. در ادامه این مقاله از مجله سروش باران با ما همراه ما باشید تا اطلاعات کافی و لازم را به شما بدهیم.
امروزه با روی کار آمدن نهالستان های مجوزدار، انواع نهال سیب مناطق گرمسیری و سردسیری بومی و وارداتی عرضه می شوند؛ که این نهال ها با مناطق مختلف کشور سازگاری بسیار بالایی دارند. همینطور ژنوتیپ آنها به گونه ای است که سیستم دفاعی بسیار قوی در برابر آفات و بیماری های قارچی و باکتریایی دارند. البته همواره به یاد داشته باشید که سمپاشی باغات سیب، تنها یک قسمت از روتین مراقبت و نگهداری از این درختان می باشد.
برای اینکه بتوانید یک برنامه دقیق و علمی برای سمپاشی باغ های سیبتان بدست بیاورید؛ بایستی با توجه به اکوسیستم منطقه تان، زمان دقیق خواب و همچنین زمان دقیق رشد درختانتان را بررسی کنید.
چون که آفات و عوامل بیماری درخت سیب، کاملاً همزمان با بیدار شدن درخت سیب، فعالیت خود را آغاز می کنند و با آغاز فصل زمستان و سرما، به خواب زمستانی فرو رفته و به صورت خاکزی عمر خود را سپری می کنند.
برای انجام یک سمپاشی موفق، باید با بعضی از اصطلاحات رایج و پرکاربرد در سمپاشی آشنا شویم:
در زمان سمپاشی درخت سیب، عوامل بیماری زای بسیاری در درختان سیب وجود دارند. برخی از مشکلات مربوط به درختان سیب، با سمپاشی به موقع و صحیح از بین می رود. همچنین اگر کوددهی زمستانه درختان سیب خود را به درستی انجام داده باشید؛ تا حد زیادی درختان شما نسبت به بیماری ها و آفات، در فصل رشد مقاوم تر خواهند شد و کمتر به سمپاشی نیاز پیدا خواهند کرد. همچنین شما می توانید پس از شناسایی این موارد و مشورت با کارشناس سروش باران، دست به کار شده و درختانتان را از شر آفات و عوامل بیماری زا نجات دهید. توجه کنید که بسیاری از آفات نیز توسط مبارزه بیولوژیکی، قابل کنترل می باشند.
برخی از سمپاشی ها با توجه به منطقه، برای تمامی باغ های سیب یکسان می باشد. کارشناسان گیاهپزشکی آفت و عوامل بیماریزایی که در یک منطقه شیوع پیدا کرده است را شناسایی کرده؛ و سپس یک دوره سمپاشی برای آنها در نظر می گیرند، تا کشاورزان از آن پیروی نموده و طبق این برنامه ریزی، از آفت زدگی درختان سیب خود جلوگیری کنند.
مهمترین مراحل سمپاشی درخت سیب شامل مراحل ذیل می باشد:
مرحله اول: مرحله اول در فصل خواب می باشد؛ این بازه زمانی معمولاً در اواخر زمستان و یا در اوایل بهار است. در این مرحله زودرس یا دیررس بودن بهارِ منطقه باید مشخص شود. ولی پیش از جوانه زدن شکوفه ها، سمپاشی درخت یا استریل خاک را انجام می دهند.
مرحله دوم: همزمان با شکفتن جوانه ها مرحله اول فصل رشد و مرحله بعدی فصل رشد بعد از ریزش گلبرگ های شکوفه در نظر گرفته می شود.
مرحله سوم: در این دوره میوه فندقی می شود؛ این مرحله با توجه به جثه میوه مشخص می شود؛ هنگامی که تقسیمات سلولی انجام شد و میوه به مرحله فندقی رسید، یکی از دوره های دیگر سمپاشی را انجام می دهند.
البته توجه داشته باشید که اکثر مهندسین کشاورزی توصیه می کنند تا کشاورزان باغ های خود را در فصل زمستان به صورت چالکود، تغذیه کنند. تغذیه کردن درختان سیب در فصل زمستان موجب می شود سیستم دفاعی آنها در فصل بهار قوی تر عمل کرده و نیاز باغدار را به نهاده ها و سموم کاهش دهد.
پیش از استفاده از هرگونه سموم و آفت کش سعی کنید دستورالعمل آن را به طور کامل یاد گرفته و سپس استفاده کنید؛ البته به این نکته هم توجه داشته باشید که به هیچ عنوان هیچگونه ماده شیمیایی را با یکدیگر مخلوط نکنید، مگر اینکه مجوز آن روی بسته شیمیایی ثبت شده باشد.
به طور کلی، بهترین زمان سمپاشی درخت سیب بستگی به این دارد که درخت شما با چه آفات و بیماری هایی دست به گریبان است:
انواع سمومی که در مراحل سمپاشی درخت سیب می توان استفاده نمود شامل روغن امولسیون، سم مخصوص کنه درخت سیب، صابون محلول پاشی، اسپری قارچ کش و … می باشد؛ که در ادامه به طور کامل تر هرکدام را بررسی خواهیم کرد.
انواع آفات مخربی که محصولات بسیاری را تهدید کرده و بر کیفیت میوه های تولیدی آن ها تأثیر منفی می گذارند، شامل شپشک، مگس سفید، پسیل، شته و کنه می شود. انواع بیماری های باکتریایی مختلف هم شامل سفیدک پودری، لکه سیاه، کپک دودی و سایر بیماری های قارچی می شود.
اینها عواملی هستند که محصول سالیانه درختان سیب را تحت تاثیر قرار داده و کمیت و کیفیت میوه سیب را کاهش می دهند. روغن های امولسیون شده جهت پیشگیری و جلوگیری از پیشرفت این بیماری ها و آفات، بسیار پرکاربرد و جوابگو هستند؛ اما چندین نکته وجود دارد که در هنگام استفاده از این روغن باید در نظر داشته باشید:
بهترین زمان استفاده از روغن امولسیون، قبل و پس از شکوفه دادن درختان است؛ چراکه در این زمان لاروها از پوسته خود خارج و سیستم دفاعی خود را از دست داده اند؛ و با سمپاشی براحتی از بین می روند. پیش از شکسته شدن پوسته ها، محلول سمپاشی را اسپری نکنید؛ چون که پوسته آنها جلوی اثرات سموم و آفت کش ها را می گیرد.
زمانی که درخت خشک است و یا دمای هوا بالا است، از این سم استفاده نکنید.
مقدار و میزان حساسیت درخت سیب به این سم، بر اساس نوع آن مشخص می شود.
هنگامی که دما زیر صفر است، به هیچ عنوان عمل سمپاشی را انجام ندهید.
کنه ها یکی از مضرترین آفات برای باغ های سیب می باشند، آفت کش های کنه نه تنها قادر هستند به طور موثر این آفت را از بین ببرند، بلکه قادرند تمامی آفات ذکر شده در عنوان قبلی را نیز از بین ببرند.
نکات اساسی در رابطه با استفاده از این سم در زمان سمپاشی درخت سیب به شرح زیر می باشد:
از دیگر سمومی که در موارد بالا و همچنین کنه های عنکبوتی و فلس های نرم در زمان مپاشی درخت سیب می توان استفاده کرد، صابون های محلول پاشی می باشند. از آنجایی که این سموم آنچنان حالت شیمیایی ندارند و به درختان سیب آسیبی نمی رسانند؛ می توانید روتین معمول صابون محلول پاشی خود را که یکبار در هفته، تا زمان برداشت محصول می باشد را انجام دهید.
البته درختان سیب همواره از آفات و بیماری ها رنج نمی برند؛ برخی از عوامل قارچی وجود دارند که می توانند موجب بیماری در درختان سیب شده و در دراز مدت منجر به مرگ تدریجی آنها شوند. اسپری قارچ کش می تواند بیماری هایی همچون زنگ سیب، پوسیدگی ریشه، لکه سیاه و بوتریتیس را از بین برده و کنترل کند.
در صورتی که آفاتی همچون کنه عنکبوتی، سوسک، مگس سفید، شپشک های آرد آلود، شته، کرم های سرخرطومی، کرم های شبکه ای، کرم های کلم، جیرجیرک، مورچه، کک و… را روی درخت مشاهده کردید، می توانید از این اسپری ها استفاده کنید.
اسپری های ترکیبی همچنین بیماری هایی همچون کپک پودری، لکه سیاه، کپک، لکه قهوه ای، کپک برفی، لکه برگ، آنتراکنوز، بوتریتیس، سوختگی سرشاخه و نوک را هم برطرف می کنند. هنگام استفاده از این اسپری ها، فصل رشد و پس از شکوفه زدن درخت است و با استفاده از آنها می توانید هر هفته و یا هر دوهفته یکبار درختانتان را سمپاشی کنید. همچنین این اسپری ها تا روز برداشت قابل استفاده هستند.
سمپاشی درخت سیب در فصل زمستان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در فصل سرما بیماری ها و آفات مختلفی که ممکن است در درختان سیب وجود داشته باشند، به خواب عمیق فرو رفته و منتظر شروع فصل بهار هستند تا به سرعت گسترش یابند.
با انجام سمپاشی در این فصل، می توان این آفات و بیماری ها را کنترل نموده و از خسارت های جدی به درختان سیب جلوگیری نمود.
این روش به بهبود عملکرد درختان و همچنین تولید محصول با کیفیت و بدون نقص کمک می کند. از آنجایی که سمپاشی زمستانه، به کاهش استفاده از محصولات شیمیایی در فصل بهار منجر می شود، به حفظ محیط زیست و همینطور کاهش اثرات منفی این مواد بر روی طبیعت نیز کمک می کند. این اقدام اساسی جهت حفظ سلامت درختان سیب و ارتقاء بهره وری باغبانی و کشاورزی در درازمدت به حساب می آید.
باغات سیب مستعد ابتلا به انواع عوامل باکتریایی، آفات و بیماری ها شناخته شده اند و کشاورزان با درک علائم اولیه آن، می توانند تا حد زیادی از باغ های سیب خود مراقبت کنند. همواره برای تقویت سیستم دفاعی این درختان، آنها را کوددهی کنید. مرحله دوم، انجام روتین سمپاشی ساده برای هر باغ می باشد. مرحله سوم، آبیاری باغ سیب است. البته توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد و خشکسالی طولانی، می تواند منجر به آفات زدگی باغ شود.
با وجود بکار بردن تدابیر احتیاطی، اگر باغ شما آلوده شد؛ حتماً با یک مهندس کشاورزی تماس بگیرید و اجازه دهید سمپاشی را به طور اصولی و کامل به شما آموزش دهد. شما عزیزان برای انجام این کار می توانید مستقیماً با کارشناسان بخش پاسخگویی سروش باران از طریق شماره تلفن 02153857 تماس بگیرید و وضعیت و مشکلات باغ خود را با ما در میان بگذارید.
همچنین این مجموعه انواع مختلف سموم برای سمپاشی درخت سیب را بفروش می رساند و می توانید از طریق ارتباط با کارشناسان ما و یا از طریق بخش فروش وبسایت سروش باران، از قیمت آنها مطلع شوید.