مونوآمونیوم فسفات چیست؟ چگونه ساخته می شود؟ چه مزایا و ویژگی هایی دارد؟ در چه صنایعی بکار برده می شود؟ امروزه ترکیب های شیمیایی بسیار زیادی در بازار وجود دارند که هر کدام ویژگی ها و کاربردهای مختلف و مخصوص به خود را دارند؛ یکی از این ترکیب ها مونوآمونیوم فسفات می باشد. در ادامه این مطلب از مجله سروش باران، به سوالات گفته شده در رابطه با این ترکیب پرمصرف و پرکاربرد پاسخ خواهیم داد؛ پس با ما همراه باشید.
مونوآمونیوم فسفات
مونوآمونیوم فسفات که با نام لاتین MAP نیز معروف است؛ ترکیبی است شیمیایی که با محصولات دیگری همچون دی آمونیوم فسفات و هیدروژن فسفات استفاده می شود. این ماده، نمکی معدنی از آمونیوم و فسفات می باشد که صرف نظر از عدم احتراق و آتش سوزی، در دمای معادل 155 درجه سانتی گراد تجزیه شده و دود سمی آمونیاک، اکسید نیتروژن و اکسید فسفر را از خود منتشر می کند. از لحاظ فیزیکی نیز این محصول به فرم ها و شکل های مختلفی مانند پودر خشک، مایع و کریستال تبدیل می شود.
فرآیند تولید و ساخت این ترکیب شامل افزودن فسفریک اسید به ظرف راکتور، و سپس وارد کردن آهسته آمونیاک به داخل ظرف و در عین حال حفظ شرایط دما و فشار مخصوص به این فرآیند می باشد. این واکنش منجر به ساخت بلورهای مونو آمونیوم فسفات می شود که در ادامه خشک شده و بیشتر پردازش می شود.
مونو آمونیوم فسفات یک ترکیب ناپایدار می باشد و از مولکول های زنجیره بلند تولید شده است؛ که نقش مهم و کلیدی در ثباتِ از خود دارد. آمونیوم فسفات ها در شکل ها و فرم های گوناگونی همچون مونوآمونیوم فسفات، دی آمونیوم فسفات و پلی آمونیوم فسفات در بازار در دسترس هستند. دی آمونیوم فسفات و این ماده به شکل انبوه مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی از کاربردهای مهم این ترکیب به عنوان کود می باشد. به علت محتوای بالای مواد مغذی (فسفر و نیتروژن) در این ترکیب، عناصر ضروری جهت رشد گیاهان را فراهم می کند. کشاورزان در بیشتر مواقع از این ترکیب برای افزایش عملکرد محصول و همچنین بهبود سلامت کلی گیاه استفاده می کنند.
علی رغم کشاورزی، این ماده کاربردهای صنعتی هم دارد. به دلیل تواناییش در مهار موثر شعله ها، از آن به عنوان یک عنصر، در عوامل اطفاء حریق استفاده می شود. همچنین می توان آن را در افزودنی های غذایی، داروها و حتی محصولات تصفیه آب بکار برد. برخی از کاربردهای دیگر این محصول را می توان در مخمر نوشیدنی ها و تصفیه قند مشاهده نمود. این عوامل باعث می شود که تقاضای استفاده از این محصول در صنایع غذایی و نوشیدنی افزایش یابد.
تولید این ترکیب با دو ماده اصلی آغاز می شود: آمونیاک و فسفریک اسید. این اجزا به دقت در نسبت های خاصی با یکدیگر مخلوط می شوند تا یک واکنش ایجاد نمایند. این واکنش منجر به ساخت بلورهای مونو آمونیوم فسفات می شود.
در ادامه هنگامی که کریستال ها تشکیل می شوند، برای از بین بردن هر گونه ناخالصی و رسیدن به سطح خلوص مدنظر، تحت پردازش بیشتری قرار می گیرند. پروسه و فرآیند تصفیه، شامل تکنیک های خشک کردن و فیلتراسیون می باشد؛ تا از اینکه محصول نهایی مطابق با استانداردهای صنعت است، اطمینان حاصل شود.
شایان ذکر است که ممکن است تولیدکنندگان از روش ها و یا تغییرات متفاوت و مختلفی در طول تولید، طبق نیازهای خاص و یا پیشرفت های تکنولوژیکی خود استفاده کنند. با این وجود، صرف نظر از روش مورد استفاده، اقدامات کنترل و نظارت بر کیفیت دقیق در هر مرحله، جهت حفظ ثبات و اطمینان از یکپارچگی محصول اجرا می شود.
همانطور که گفته شد این کود جزء کودهای فسفر بالا می باشد و حاوی درصد بسیار بالایی از فسفر و درصد اندکی از نیتروژن می باشد. مونو آمونیوم فسفات را می توانید برای انواع درختان میوه و کشت های زراعی استفاده کنید. در ذیل به بعضی از مزایا و ویژگی های مونوآمونیوم فسفات اشاره خواهیم کرد:
در بازار عمدتاً دو شکل گرانول و پودری کود مونوآمونیوم فسفات عرضه می شود؛ که بسته به شرایط و نوع کشت، می توانید از آن ها استفاده کنید. احتمال اینکه برخی شرکت ها فرم های مایع این کود را هم تولید کنند، وجود دارد.
از جمله کاربردهای مونوآمونیوم فسفات می توان به استفاده در صنایع مختلفی همچون کشاورزی، اپتیک، الکترونیک، کپسول های آتش نشانی، ساخت اسباب بازی ها و … اشاره نمود.
بیشترین استفاده و کاربرد مونو آمونیوم فسفات در کشاورزی، و به عنوان یک ماده اصلیِ تشکیل دهندهِ کود می باشد. کود فسفاتِ آمونیوم، عناصر فسفر و نیتروژن را به فرم قابل استفاده برای گیاهان در خاک تأمین می کند. مونوآمونیوم فسفات (MAP)، یک منبع پر کاربرد، حاوی فسفر (P) و نیتروژن (N) است. این کود از دو ماده تشکیل دهنده رایج در صنعت کشاورزی ساخته شده و بیشترین فسفر را در میان کودهای جامدِ رایج دارد.
مونو آمونیوم فسفات به علت خاصیت تجزیه مجدد، ماده ای کریستالی است که به شکل گسترده در زمینه اپتیک مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به ساختار کریستالی چهار ضلعی این ماده، دارای تقارن نوری تک محوری منفی، با شاخص های شکست معمول، در طول موج نوری می باشد.
ترکیب مونوآمونیوم فسفات در برخی از خاموش کننده های آتش نشانی شیمیایی، جزئی اصلی از پودر ABC است. ABC در اینجا به معنای آتش سوزی های کلاس A، B و C است؛ که هر کدام تعریف های خاص خود را دارند.
بلورهای جامد این ترکیب، پیزوالکتریک هستند؛ خاصیتی که در برخی از مبدل های فعال سیستم های دریایی مورد نیاز می باشد (مبدل های اشاره شده، جزء مبدل هایی هستند که از خاصیت مغناطیسی استفاده می نمایند). در دهه ۱۹۵۰ میلادی، بلورهای ترکیب ADP تا مقدار زیادی جای بلورهای نمک روشل و کوارتز در مبدل ها را گرفتند؛ چراکه کار با آن ها آسان تر از کوارتز بود و بر خلاف نمک روشل، جاذب رطوبت نمی شدند.
MAP که ماده ای نسبتاً غیر سمی است، محبوبیت خاصی برای تولید بلورهای سرگرم کننده دارد؛ که به عنوان کیت های اسباب بازی و مخلوط با رنگ های گوناگون و مختلف، به فروش می رسد.
این محصول قابلیت استفاده به روش های خاک مصرف، کود آبیاری و محلول پاشی برگی را دارد.
با توجه به اینکه این کود حلالیت زیادی دارد، مناسب ترین روش مصرف آن، بصورت کود آبیاری (تزریق در سیستم آبیاری) می باشد.
یکی از مهم ترین قسمت های این مقاله که باید به آن توجه کنید؛ زمان مصرف کود مونوآمونیوم فسفات می باشد. این کود بسته به شکل (پودری و یا گرانول) و همچین نوع گیاه (زراعی یا باغی) متفاوت می باشد. در زیر بصورت کلی به این موضوع پرداخته ایم.
بهترین زمان مصرف کود مونوآمونیوم فسفات در گیاهان زراعی همانند گندم، جو، گوجه فرنگی، ذرت، سیب زمینی و … بصورت ذیل می باشد:
زمان مناسب استفاده از مونوآمونیوم فسفات در درختان میوه همانند سیب، مرکبات، هلو، گلابی، شلیل و … شامل چندین مرحله می باشد.
مقدار و میزان استفاده از این کود بسته به نوع گیاه، نوع برند، شرایط خاک و همچنین مرحله رشدی، متفاوت می باشد؛ و مقدار دقیق مصرف آن بایستی پس از بررسی نتایج آزمایش خاک و گیاه انجام شود. در جدول زیر به صورت عمومی میزان مصرف کود شیمیایی مونوآمونیوم فسفات درج شده است.
برای اطلاع از مقدار محلول پاشی مونوآمونیوم فسفات، به توصیه های درج شده بر روی برچسب محصولی که خریداری می کنید، توجه داشته باشید.
این ماده یک ترکیب همه کاره می باشد که کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارد. توانایی آن در تامین مواد مغذی و ضروری برای گیاهان، منجر به ترویج رشد سالم و به حداکثر رساندن عملکرد محصول شده است؛ و آنرا به یک جزء بسیار مهم در کودها، تبدیل کرده است. همچنین نقش آن به عنوان یک بازدارنده آتش، ایمنی ساختمان ها و همینطور مصالح را تضمین می کند.
در حالی که مونوآمونیوم فسفات فواید بی شماری را ارائه می دهد، خطراتی نیز در ارتباط با مصرف آن وجود دارد. می تواند برای فلزات خورنده باشد و در صورت عدم استفاده صحیح، ممکن است موجب تحریک پوست و چشم شود. بنابراین رعایت نکات ایمنی هنگام کار با آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
همانطور که اشاره کردیم، این کود یکی از باکیفیت ترین کودهای فسفاته می باشد؛ اما یکی از معایب و محدودیت های بزرگ استفاده از مونوآمونیوم فسفات، هزینه و قیمت بالای آن می باشد. قیمت این کود با توجه به شرایط مختلف می تواند متفاوت باشد؛ شما می توانید برای اطلاع از قیمت آن، به بخش محصولات وبسایت سروش باران مراجعه کنید و یا با کارشناسان ما از طریق راه های ارتباطی گفته شده در سایت، در ارتباط باشید.
این کود با اکثر کودهای شیمیایی محلول، قابل اختلاط می باشد. اما بایستی از اختلاط مونوآمونیوم فسفات با کودهای کلسیمی و منیزیمی، در داخل یک مخزن خودداری کنید. همچنین از ترکیب کودها با سموم شیمیایی نیز خودداری کنید.
کود مونوآمونیوم یک کود بسیار مهم است که برای درختان و گیاهان بسیار زیادی بکار برده می شود؛ اما حتماً برای استفاده از این کود به نکات گفته شده در این مقاله توجه کنید تا دچار هیچگونه صدمه و زیانی نشوید. شما می توانید این کود را هم به صورت اینترنتی از سایت سروش باران، و هم به صورت حضوری خریداری نمایید.
سروش باران یکی از بهترین تولید کننده های انواع کودها، ابزار و ادوات کشاورزی همچون سمپاش ها و موتورآلات، و انواع سم ها همچون حشره کش ها و قارچ کش ها می باشد. کافیست یکبار از محصولات با کیفیت این مجموعه خرید داشته باشید تا جزء مشتریان ثابت و همیشگی این مجموعه شوید. سروش باران در این زمینه مشاوره رایگان در اختیار مشتریان خود قرار می دهد و شما می توانید برای اطلاعات دقیق تر درباره این کود و یا کودهای دیگر و همچنین برای استعلام قیمت ها، از طریق شماره تلفن 02153857 با کارشناس این بخش به طور مستقیم در تماس باشید.