پیشگیری بهتر از درمان
عارضه ترکیدگی میوه مرکبات هر ساله بخش قابل توجهی از عملکرد اقتصادی باغات را از دسترس باغداران خارج میکند. متاسفانه بسیاری از باغداران بعد از بروز این عارضه و زمانی که کار از کار گذشته است، به فکر کنترل این مشکل و نجات باغ میافتند، اما باید توجه داشت بهترین راهکار برای مقابله با این مشکل، انجام عملیات پیشگیرانه است.
ابتدا باید به علت بروز این مشکل پی برد، سپس راهکارهای کاربردی جهت برطرف نمودن آن را دنبال نمود.
از علل بسیار مهم ترکخوردگی میوه در مرکبات، آب و هوای گرم و خشک است که باعث خشک شدن پوست میوه و کاهش خاصیت انعطافپذیری آن میشود. از طرفی، رطوبت بالا و یا آبیاری بعد از یک دوره خشکی خاک و هوا ارتباط مستقیم با این عارضه دارد. همچنین سرعت رشد و حجمگیری بالای میوه در یک مرحله منجر به عقب ماندن رشد پوست نسبت به حجم داخلی میوه شده و پوست دچار ترکخوردگی میشود. بنابراین، بهترین راهحل این است که مقاومت پوست و خاصیت انعطافپذیری آن را افزایش دهیم.
راهکارها:
- کنترل تنش هوای گرم و خشک : اسید آمینه میکروفرت (ضد تنش) و جلبک دریایی ترامار (ضد تنش و تامین پتاسیم)
- تامین کلسیم، مهمترین عنصر در مقاومت پوست میوه، کلسیم است :مصرف نیترات کلسیم دوکانیت همراه با آب آبیاری
بهترین زمان مصرف این ترکیبات: مراحل اولیه رشد میوه