کود مخصوص گوجه فرنگی و نیازهای مرتبط با این صیفی جات یکی از دغدغههای اصلی کشاورزان هنگام کاشت و پرورش آن است. گوجه فرنگی به دلیل داشتن سیستم ریشهای گسترده، شاخه و برگهای فراوان و…، به مواد مغذی نسبتا زیادی نیاز دارند. علاوه بر این، گوجهفرنگیها یک چرخه کشت نسبتا طولانی دارند و در هر مرحله از رشد به مواد مغذی نیاز دارند. یکی از چالشهای تغذیه در این زمینه شناخت انواع کود مخصوص گوجه فرنگی میباشد. در این مقاله از وبلاگ سروش باران قصد داریم به بررسی کود مخصوص گوجه فرنگی و انواع آن بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
رویکرد ایده آل برای رشد گوجه فرنگی، سالم سازی خاک و غنی سازی آن از مواد آلی و مغذی میباشد. خاک حاصلخیز و غنی از مواد مغذی موجب رشد گوجه فرنگیهای سالم و خوش طعم و عطر میشود. برای درک نحوه انتخاب بهترین کود مخصوص گوجه فرنگی، بهتر است نگاهی دقیقتر به نیازهای گوجه فرنگی بیاندازیم. گوجه فرنگی برای رشد عالی به سه درشت مغذی نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) متکی است.
نیتروژن یکی از درشت مغذیهای اولیه مورد نیاز گیاهان و محصولات کشاورزی میباشد. نیتروژن در مراحل اولیه رشد بسیار مهم است و مسئول رشد رویشی است. بدون این عنصر، گیاهان و محصولات کشاورزی دچار زردی برگ، کندی و یا توقف رشد و... میشوند. در مقابل، نیتروژن بیش از حد یا مسمومیت با نیتروژن نیز می تواند موجب ایجاد اختلال در میوه دهی شود. به همین دلیل بسیار مهم است که به میزان مکفی از نیتروژن استفاده کنید.
درشت مغذی فسفر برای تحریک گلدهی و تولید میوه ضروری است اما نباید در مصرف این عنصر در مراحل رشد زیاده روی کرد. استفاده بیش از حد از فسفر مانع از جذب نیتروژن در گیاهان شده و در نتیجه رشد ساقه و شاخه و برگها با مشکل مواجه میشود.
ماده مغذی پتاسیم به تنظیم فتوسنتز و مهمتر از همه، رسیدن مناسب میوهها کمک میکند. از طرفی مصرف بیش از حد آن باعث افزایش اسیدیته گوجه فرنگی میشود. به همین دلیل استفاده بهینه از این عنصر ضرورت دارد.
کلسیم، منیزیم، آهن، بور، روی، مس و مولیبدن از دیگر عناصر درشت مغذی و ریز مغذی مفید برای گوجه فرنگی هستند. بنابراین کود مخصوص گوجه فرنگی باید بتواند تمامی این عناصر را در مقادیر مناسب ارائه کند و کمبود خاک را بطور موثری جبران کند.
ترکیب خاک و نسبت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) میتواند به تصمیم گیری شما برای انتخاب بهترین و مناسبترین کود گوجه فرنگی کمک کند. آزمایش خاک یکی از بهترین و البته سادهترین راهکارها برای تعیین کمبود مواد مغذی در خاک میباشد. به کمک این روش و تعیین ترکیبات خاک به راحتی میتوانید کود مخصوص گوجه فرنگی را با توجه به کمبودها و نیازها انتخاب و خریداری کنید. وجود نیتروژن در کودها میتواند بر اسیدی بودن خاک تأثیر بگذارد، بنابراین هنگام انتخاب محصولات بهتر است این مورد را نیز در نظر بگیرید. بهترین PH خاک برای رشد گوجه فرنگی بین 6.2 و 6.8 میباشد.
در اینجا قصد داریم به بررسی چند توصیه کلی برای کوددهی گوجه فرنگی بر اساس چرخه رشد گیاه بپردازیم:
یکی از زمانهای مناسب برای استفاده از کود مخصوص گوجه فرنگی قبل از کاشت است. خاک باید غنی از مواد مغذی باشد تا بتواند نیازهای محصول را طول فصل رشد برآورده کند. قابل ذکر است که دانههای گوجهفرنگی برای جوانه زدن به مواد مغذی بیشتری نیاز ندارند، زیرا از قبل حاوی مقدار کافی برای رویش اولین برگها هستند.
در این مرحله گیاه گوجه فرنگی به پتاسیم نیاز دارد بطوری که سطح پتاسیم خاک دو برابر بیشتر از نیتروژن باشد. برای دریافت بهترین نتیجه میتوانید از کود npk با نسبت 36-12-12 یا 24-8-12 استفاده کنید.
گیاهان گوجه فرنگی برای اطمینان از داشتن میوه سالم به فسفر و پتاسیم کافی نیاز دارند. یکی از بهترین کودها در مرحله باردهی گوجه فرنگی کود npk با نسبت 36-12-12 میباشد.
انواع کود مخصوص گوجه فرنگی به دو نوع پودری و مایع تقسیم میشوند. کود گوجه فرنگی مایع یکی از بهترین کودها میباشد که میتواند مواد مغذی اساسی، ریز مغذیها و سایر مواد معدنی لازم به سرعت در اختیار گیاهان قرار دهد. در واقع استفاده از کود مایع ساده ترین روش برای رساندن مواد مغذی به گیاهان است. کود مایع سریع رهش است به همین دلیل استفاده از آن در مواقع ضروری و اضطراری اثر بخشی عالی دارد. اما در نظر داشته باشید که کود مایع ماندگاری و اثر باقیمانده کمی دارد. کود مایع را میتوان علاوه بر محلول پاشی روی برگ ها، مستقیماً بر روی خاک نیز اعمال کرد. البته در نظر داشته باشید که برای جلوگیری از سوختن ریشه کود را خیلی نزدیک به ساقهها نریزید. همچنین از ریختن کود یا آب روی برگهای گوجه فرنگی خودداری کنید.
کودهای گرانول یا پودری ارزانتر از سایر محصولات نظیر کودهای مایع هستند. کود پودری به دو دسته سریع رهش یا آهسته رهش تقسیم میشوند. کودهای آهسته رهش ماندگاری بسیار زیادی دارند بنابراین گیاه مدت زمان بیشتری به مواد مغذی در خاک دسترسی دارد. بیشترین مصرف کود در پرورش و تولید گوجه فرنگی، کودهای پودری هستند و معمولا از طریق خاک و همراه با آب آبیاری در اختیار ریشه گیاهان قرار می گیرند. این روش عمده ترین راه برای تامین نیاز واقعی گیاهان به عناصر غذایی است.
بهتر است کودی را انتخاب کنید که بتواند PH خاک را بین 6.2 و 6.8 حفظ کند. همچنین گوجه فرنگی به طیف وسیعی از ریزمغذیها نیاز دارند بنابراین بهتر است کودهایی را انتخاب کنید که به طور خاص برای رفع نیازهای آنها ایجاد شده است.
هیچ دستور العملی برای کود دادن به گیاهان گوجه فرنگی وجود ندارد. برخی از عواملی که میتوانند بر مقدار و دفعات استفاده تأثیر بگذارند عبارتند از: کیفیت و بافت خاک، نوع گوجه فرنگی، نوع کود کشاورزی انتخابی و… . همواره بخاطر داشته باشید که در بسیاری از موارد کود دهی بیش از حد بیش از کمبود مواد مغذی میتواند به گیاهان و محصولات کشاورزی آسیب برساند. بنابراین توصیه ما به شما کود دهی دقیقا مطابق دستورالعمل میباشد.
در این مقاله از وبلاگ سروش باران به بررسی کود مخصوص گوجه فرنگی پرداختیم. همانطور که گفتیم استفاده از کود مخصوص گوجه فرنگی شانس تولید و پرورش سیفی جاتی سالم و خوش طعم را افزایش میدهد. شما میتوانید برای خرید انواع کود و مواد مغذی برای گیاهان و محصولات کشاورزی خود و همچنین استعلام قیمت، با کارشناسان ما در سروش باران در ارتباط باشید.
سروش باران یکی از بهترین تولید کنندههای ابزار و تجهیزات کشاورزی و باغبانی در ایران میباشد. شما میتوانید برای خرید انواع تجهیزات مورد نیاز کشاورزی و باغبانی نظیر کودهای کشاورزی (کود ارگانیک، کود مایع کامل، کود شیمیایی و…)، انواع آفت کش و سموم کشاورزی نظیر علفکش، حشره کش، لارو کش و…، ابزار موتوری، ابزار آبیاری، ابزار باغبانی، سمپاشها و… به سروش باران مراجعه کنید. تیم سروش باران متعهد است که با کیفیتترین محصولات را در کوتاهترین زمان و با پشتیبانی عالی به شما عزیزان عرضه کند. تعهد، پاسخگویی به موقع، مسئولیت پذیری و ارائه خدمات درست و کارآمد از اهداف ما در این زمینه میباشد و ما همواره میکوشیم که بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهیم. بزرگترین هدف ما ارئهی بستری برای کشاورزان و باغداران است تا بتوانند تمامی ابزارهای مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت تهیه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:00 و پنج شنبه از ساعت 8:30 تا 12:00 با شماره تلفن 02153857 تماس حاصل فرمایید.
سمی بودن یا نبودن کاملا به نوع کود بستگی دارد. بطور کلی کودها برای حیوانات کشنده نیستند اما بسته به ترکیب شیمیایی میتوانند باعث ایجاد مشکلاتی در سلامتی و یا ایجاد مسمومیتهای خفیف شود. در صورت مشاهده مسمومیت بهتر است با دامپزشک تماس بگیرید و شرح کاملی از وضعیت شامل میزان دوز مصرفی، نوع کود و… به او اعلام کنید.
بهترین زمان استفاده از کود برای گوجه فرنگیها هنگام غروب آفتاب و بلافاصله پس از آبیاری یا بارش باران میباشد. در این شرایط، محصول زمان بیشتری برای جذب مواد مغذی دارد.
در رابطه با پوسیدگی گلگاه که عارضه شایعی در تولید گوجه فرنگی است، میتوان گفت که این امر ارتباط مستقیمی با میزان کلسیم دریافتی گوجه فرنگی دارد. بنابراین استفاده از کودهای کلسیمی در دوزهای مناسب میتواند تا حد زیادی به پیشگیری و یا درمان این مشکل کمک کند.