کود آبیاری - سروش باران

کود آبیاری

فهرست مطالب

کود آبیاری چیست؟ کوددهی و آبیاری دو عمل بسیار مهم برای رشد و پرورش گیاهان و محصولات کشاورزی هستند. در واقع بدون آب و مواد مغذی گیاهان رشد بهینه‎ای ندارند، دچار انواع بیماری گیاهی می‎شوند و در نهایت ممکن است رشد آنها متوقف شود. روش‌‎های سنتی کود دهی در کنار مزایای بی‎شماری که دارند در برخی از موارد ممکن است یاعث ایجاد دردسر برای کشاورزان شوند و  پیامدهای منفی برای اکوسیستم و محیط زیست داشته باشند. کود آبیاری تکنیکی سازگار و اصولی است که به کشاورزان اجازه می‎‏دهد تا با انجام دو عمل کوددهی و آبیاری بطور همزمان در انرژی، زمان و منابع مصرفی صرفه جویی کنند. در این مقاله از وبلاگ سروش باران قصد داریم به بررسی کود آبیاری، مزایای این روش و… بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

کود آبیاری - سروش باران

کود آبیاری چیست؟

کود آبیاری فرآیند تامین مواد مغذی گیاهان از طریق سیستم آبیاری است. در این تکنیک کود محلول از طریق سیستم آبیاری در دسترس گیاهان و محصولات کشاورزی قرار می‎گیرد. در این روش، عناصر مغذی مورد نیاز گیاه در آب حل شده، بطور مستقیم در دسترس گیاه قرار گرفته و در نهایت توسط ریشه گیاه جذب می‎شود. در مقایسه با سایر روش‌های کود دهی در صنعت کشاورزی، روش کود آبیاری دقیق‌ترین و کنترل‌شده‌ترین روش می‎باشد.

مزیت مهم کود دهی به روش کود آبیاری، نوع توزیع مواد مغذی است. در این روش سرعت دسترسی گیاه به کود بسیار بالاست که این خود می‎تواند کارآیی کود را تا حد زیادی افزایش دهد. کود دهی به ریشه امکان تامین مواد مغذی بهینه را با حداقل تلفات فراهم می‎کند. برنامه ریزی کود آبیاری به نیاز محصول در چارچوب‎‏های زمانی بستگی دارد و ممکن است طبق برنامه مدیریت مواد مغذی بصورت روزانه، هفتگی، ماهیانه و… انجام شود. اکثر سیستم‎های کود آبیاری مجهز به حسگرهایی برای اندازه گیری سطوح pH و هدایت الکتریکی هستند. به این ترتیب کشاورزان می‎توانند نرخ کود مورد نیاز را تعیین کرده و در نهایت مطابق با نیاز، انژکتورهای سیستم را تنظیم کنند.

نحوه ذخیره کودها ممکن است از سیستمی به سیستم دیگر متفاوت باشد، اما در اغلب موارد کودها به شکل مایع نگهداری می‎شوند. زیرا کود مایع نسبت به کودهای پودری و گرانوله راحت‎تر در آب حل شده و باعث ایجاد رسوب نمی‎شود.

مشخصات فنی و تخصصی هر شبکه کود آبیاری به مقیاس عملیات کشاورزی و نوع سیستم آبیاری بستگی دارد. برای مثال ممکن است بسیاری از مراحل در سیستم‎های کشاورزی مدرن بصورت خودکار و اتوماتیک انجام شود درحالیکه در سیستم‎های کوچک همان مراحل را می‎توان بصورت دستی انجام داد. به طور کلی ابتدا کود مایع در یک مخزن بزرگ ذخیره می‎شود و سپس یک قطره چکان یا انژکتور، آب آبیاری را با حجم دقیق کود مخلوط می‎کند و در نهایت کود آبیاری مطابق برنامه بر روی گیاهان و محصولات کشاورزی اعمال می‌شود.

کود آبیاری - سروش باران

مزایای استفاده از تکنیک کود آبیاری

سیستم‌های کود آبیاری اگر به درستی در زمین‎های کشاورزی، باغ‎ها و… نصب شوند، مزایای بسیار زیادی دارند و می‎توانند بسیار سودمند باشند. در واقع این تکنیک، یک تیر و دو نشان است و همزمان می‎توان از طریق یک سیستم، آب و مواد مغذی مورد نیاز گیاه را تامین کرد. این بدان معنی است که می‎توان از تجهیزات و زیرساخت یکسان، برای دو ورودی ضروری استفاده کرد در نتیجه این تکنیک از نظر اقتصادی بسیار مقرون بصرفه است. همچنین در این تکنیک در مقایسه با روش‎های سنتی بدلیل تراکم پخش کود یکنواخت، میزان هدر رفت کود بسیار کم است.

در این تکنیک کودهای کشاورزی (کودهای محلول در آب و یا کودهای مایع) در غلظت معین و مشخصی با آب ترکیب شده و در دسترس گیاه قرار می‎گیرند. در این روش کود دهی، ریشه‎های گیاهان هنگام دریافت کود مرطوب هستند که این خود باعث کاهش سوزش ریشه و افزایش ظرفیت جذب، افزایش کاربرد کود و… می‎شود. این روش مستقیماً کود را به ریشه می‌رساند به همین دلیل احتمال آب‌شویی مواد مغذی در روش کود آبیاری بسیار کمتر است. زیرا مدت زمانی که کود اعمال می‎شود تا زمانی که کود توسط گیاه جذب می‎شود، بسیار کوتاه است.

یکی از مهم‎ترین مزایای استفاده از تکنیک کود آبیاری در صنعت کشاورزی کاهش آلودگی آب‎های زیرزمینی می‎باشد. همانطور که گفتیم این تکنیک هم میزان کود مصرفی (ورودی کود) و هم میزان شسته شدن کود را کاهش می‎دهد. در این روش مقادیر کمتری از مواد مغذی به خاک اعمال می‎شود و همان میزان نیز بطور موثری جذب گیاه می‎شود. بنابراین میزان کود کمتری هنگام بارندگی شدید برای شستشو در دسترس است. که این خود می‎تواند خطر آلودگی آب‎های زیرزمینی را  بطور موثری کاهش دهد.

برخی از مزایای دیگر استفاده از تکنیک کود آبیاری عبارت است از:

صرفه جویی در هزینه‌ها در کاهش مقادیر کود مصرف شده

کاهش آلودگی طبیعت با کاهش کاربردهای شیمیایی

مقابله با فرسایش خاک

بهینه سازی مصرف آب در زمین‎های کشاورزی

جلوگیری از شسته شدن کود به دلیل بارندگی

رشد سریع ریشه

تاثیر مثبت بر زیست توده میکروبی خاک

معایب استفاده از تکنیک کود آبیاری

در کنار تمامی این مزایا مانند تمامی سیستم‎ها و تکنیک‎های کشاورزی، تکنیک کود آبیاری نیز دارای معایبی می‌باشد. در اینجا قصد داریم به بررسی برخی از این معایب بپردازیم.

هزینه اولیه بالا

یکی از محدودیت‎های قابل توجه در سیستم‎های کود آبیاری هزینه بالای ساخت و ساز است. هزینه‎های اولیه برای ایجاد این سیستم معمولاً شامل خرید مخازن، انژکتورها، شیرهای جلوگیری از جریان برگشتی و تایمرها می‎شود. کارایی یک سیستم کود آبیاری ممکن است بسته به نوع انژکتور یا سایر تجهیزات مورد استفاده متفاوت باشد.

نیاز به مراقبت مداوم

هر گونه نقص در یک سیستم کود آبیاری ممکن است منجر به کاهش عملکرد سیستم شود. به همین دلیل PM (نگهداری پیشگیرانه)، مراقبت و تعمیر به موقع این سیستم بسیار حایز اهمیت است. معمولا تعمیر و مراقبت از سیستم‎های کود آبیاری در ابعاد بزرگ پرهزینه و زمانبر است.

بنر تماس با ما - سروش باران

عوامل تاثیرگذار بر کیفیت کود آبیاری

همانطور که گفتیم سیستم کود آبیاری یکی از تکنیک‎های موثر صنعت کشاورزی برای انجام دو عمل مهم یعنی کود دهی و آبیاری بطور همزمان می‎باشد. در اینجا قصد داریم به بررسی عواملی که بر کیفیت تکنیک کود آبیاری موثر است، بپردازیم. این عوامل عبارت است از:

انحلال پذیری کود

یکی از عوامل تاثیر گذار بر انتخاب کود مناسب در این سیستم، انحلال پذیری کود و یا میزان حلالیت آن است. انواع کودهای مختلف ظرفیت حلالیت متفاوتی دارند. علاوه بر این، درجه و سرعت حلالیت کود نیز به دما مرتبط است. بنابراین، هنگام انتخاب نوع کود فصل و دمای هوا را نیز باید در نظر گرفت زیرا میزان حلالیت در بهار و تابستان متفاوت است. علاوه بر این، برخی از کودها ممکن است زمانی که در غلظت‌های بالا به آب سخت اضافه می‌شوند یا زمانی که دما کاهش می‌یابد، مانند فصل خنک‌تر یا شب‌های سرد، خارج از محلول رسوب کنند. به طور معمول، هر چه درجه حرارت بالاتر باشد، حلالیت کود بالاتر است. به عنوان مثال، حلالیت نیترات آمونیوم در دمای 30 درجه سانتیگراد نسبت به دمای 0 درجه سانتیگراد بیش از دو برابر افزایش می‎یابد.

سازگاری

یکی از عوامل موثر دیگر میزان سازگاری و تطبیق پذیری کودهای مختلف با یکدیگر است. زمانی که صحبت از ترکیب چند کود در سیستم کود آبیاری به میان می‎آید مهم است بدانید که آیا می‎توان کودها را با یکدیگر ترکیب کرد و یا خیر. برای مثال ترکیب فسفر یا گوگرد با کلسیم ممنوع است. توصیه ما به شما این است که بهتر است قبل از ترکیب کردن کودها در مقیاس بزرگ، کودها را در ظرفیت‎های کمتر با یکدیگر ترکیب کنید و یا هنگام خرید کود از فروشنده در این رابطه سوال کنید.

 اسیدیته

اسیدیته کود، یکی از دیگر مواردی است که هنگام انتخاب کود باید در نظر بگیرید. در برخی از موارد اسیدیته محلول باعث خوردگی می‎شود و می‎تواند باعث تخریب مخازن فلزی و قطعات سیستم آبیاری شود. این پارامتر به عنوان سطح  Phنیز ارزیابی می‎شود. محلول‎های اسیدی (با Ph بالا) دارای خورندگی بالایی هستند. بطور کلی بهترین کودها، آن‎هایی هستند که در محدوده خنثی قرار دارند.

کود آبیاری - سروش باران
کود آبیاری - سروش باران

راهنمای کامل کود آبیاری در مجله سروش باران

همانطور که گفتیم تکنیک کود آبیاری یکی از کلیدی‎ترین بخش‎های سیستم‎های کشاورزی مدرن است و نقش مهمی در گسترش اجرای کشاورزی دقیق دارد. روش کود آبیاری با ایجاد سطح بالاتری از کنترل بر حجم و میزان مصرف کودهای کشاورزی، غلبه بر محدودیت‎های اعمال کود کشاورزی بصورت سنتی، برنامه زمانی دقیق، جذب بالای مواد مغذی توسط گیاهان، کاهش هدر رفت کود و… به یک روش نوین، کاربردی و پرطرفدار تبدیل شده است.

سروش باران یکی از بهترین تولید کننده‎‌های ابزار و تجهیزات کشاورزی و باغبانی در ایران می‌باشد. شما می‎توانید برای خرید انواع تجهیزات مورد نیاز کشاورزی و باغبانی نظیر کودهای کشاورزی، انواع سموم کشاورزی نظیر علف‎‌کش، حشره کش و…، ابزار موتوری، ابزار آبیاری، ابزار باغبانی، سمپاش‎ها و… به سروش باران مراجعه کنید. تیم سروش باران متعهد است که با کیفیت‎ترین محصولات را در کوتاه‎ترین زمان و با پشتیبانی عالی به شما عزیزان عرضه کند. تعهد، پاسخگویی به موقع، مسئولیت پذیری و ارائه خدمات درست و کارآمد از اهداف ما در این زمینه می‌باشد و ما همواره می‌کوشیم که بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهیم. بزرگترین هدف ما ارئه‌ی بستری برای کشاورزان و باغداران است تا بتوانند تمامی ابزارهای مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت تهیه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:00 و پنج شنبه از ساعت 8:30 تا 12:00 با شماره تلفن 02153857 تماس حاصل فرمایید.

 

مشاوره خرید و پاسخگویی در سریعترین زمان ممکن

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت‌ها و خرید انواع تجهیزات کشاورزی با کارشناسان فروش ما از طریق شماره تماس 53857-021 تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول کود آبیاری

کود آبیاری فرآیند تامین مواد مغذی گیاهان از طریق سیستم آبیاری است. در این تکنیک کود محلول از طریق سیستم آبیاری در دسترس گیاهان و محصولات کشاورزی قرار می‎گیرد. در این روش، عناصر مغذی مورد نیاز گیاه در آب حل شده، بطور مستقیم در دسترس گیاه قرار گرفته و در نهایت توسط ریشه گیاه جذب می‎شود.

انحلال پذیری کود، سازگاری، اسدیته

×