کود گندم - سروش باران

کود گندم

فهرست مطالب

کود گندم چیست؟ چه نوع کودی برای کاشت گندم مناسب است؟ سنگ بنای تولید محصولات کشاورزی سود آور نظیر گندم، برنامه ریزی صحیح در راستای حفظ حاصلخیزی خاک و تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاهان است. یکی از مفیدترین ابزارهایی که کشاورزان می‏توانند در برنامه حفظ حاصلخیزی خاک استفاده کنند، آزمایش خاک جهت برآورد میزان کمبود مواد مغذی در خاک است. در این مقاله از وبلاگ سروش باران قصد داریم به بررسی یکی از مهم‎ترین محصولات کشاورزی یعنی گندم و کودهای مناسب کشت گندم بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

کود گندم - سروش باران

شرایط مساعد برای کاشت گندم

گندم نوعی گیاه است که به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا بیش از 10000 سال است که در سرتاسر جهان کشت می‎شود. گندم برای رشد به آب و هوای معتدل نیاز دارد و به دو شیوه مکانیزه و سنتی (دستی) کشت می‎شود. آب کافی (و یا شرایط آبیاری مساعد)، دمای مناسب، آفتاب خوب و رطوبت کم (یا وجود امکاناتی برای خشک شدن سریع دانه) از شرایط مورد نیاز برای کشت گندم مرغوب و باکیفیت می‎باشد. به طور کلی بالغ شدن گندم حدود 120 روز طول می‎کشد. در واقع دو بار در سال می‎توان گندم کاشت که به آن‎ها  گندم بهاره و گندم زمستانه گفته می‎شود.

 

گندم بهاره

گندم بهاره (همانطور که از نام آن پیداست) در اوایل بهار کاشته می‎شود و در اواخر تابستان برداشت می‎شود.

گندم زمستانه

گندم زمستانه در پاییز کاشته شده و سپس در تابستان برداشت می‎شود. گندم زمستانه دارای میزان پروتئین قابل توجهی می‌باشد.

عوامل تاثیرگذار بر کشت گندم چیست؟

در اینجا قصد داریم به بررسی برخی از عوامل تاثیر گذار بر کشت گندم بپردازیم.

آب: از آن‎جایی که گندم عموماً یک محصول فصل خنک است، به آب زیادی برای رشد نیاز ندارد. بطور کلی گندم برای رشد به 12 تا 15 اینچ باران در طول یک فصل رشد نیاز دارد. میزان دقیق آب مورد نیاز برای کشت گندم به مقدار آب ذخیره شده در زمین و میزان بارندگی طبیعی یک منطقه بستگی دارد.

دما: گندم در دمای بین 21 تا 24 درجه سانتی گراد بهترین عملکرد و رشد را دارد. حداقل دمایی که گندم در طول چرخه رشد خود می‎تواند تحمل کند حدود 40 درجه فارنهایت است. دمای زیر 5/4 درجه سانتی گراد در طول جوانه زنی بذرها باعث کاهش سرعت جوانه زنی می‎شود. همچنین اگر دما از 35 درجه سانتی گراد بیشتر شود، گندم به خوبی رشد نمی‎کند.

آفتاب (نور خورشید): گندم برای رشد و نمو به نور خورشید متکی است. این محصول در آفتاب کامل بهترین رشد را دارد. گندم گیاهی است که از خورشید برای ایجاد انرژی رشد استفاده می‎کند.

رطوبت: گندم در مناطقی با رطوبت کم بهترین رشد را دارد و با چالش‌های کمتری ( نظیر رشد قارچ و…) مواجه است. در مناطقی با رطوبت بالا، پس از برداشت، گندم باید سریعا خشک شود تا فاسد نشود.

کود گندم - سروش باران
کود گندم - سروش باران

معرفی انواع کود گندم

بهترین کود گندم کودی است که تمام مواد مغذی مورد نیاز گندم را برآورده کند. در اینجا قصد داریم به بررسی انواع مواد مغذی مورد نیاز برای کاشت گندم بپردازیم.

نیتروژن به عنوان کود گندم

مانند بسیاری از محصولات کشاورزی، نیتروژن یکی از ضروری‌ترین عناصر برای تولید گندم است که در تمامی مراحل رشد و نمو آن موثر است. کمبود نیتروژن ممکن است باعث کاهش میزان پروتئین گندم، پر شدن ضعیف دانه و… شود. برای کشت گندم با کیفیت، برنامه کوددهی باید به نحوی باشد که در تمام مراحل رشد، نیتروژن کافی در دسترس گندم باشد. تقریبا می‎توان گفت که برای تولید 1 تن دانه گندم در هکتار معمولاً به 25 کیلوگرم نیتروژن نیاز است. قابل ذکر است که مقدار کل کود نیتروژن در گندم بهاره معمولاً حدود 20-10 درصد بیشتر از گندم زمستانه است. همچنین کود نیتروژن میتواند تأثیر کلرید سدیم بر عملکرد گندم را کاهش ‌دهد.

نحوه استفاده از کود گندم نیتروژن در مزاحل مختلف رشد:

  • 50-35 درصد از کل مقدار نیتروژن قبل یا در حین کاشت بذر
  • مابقی در مرحله شروع ریشه دهی ، پنجه زنی یا طویل شدن ساقه

فسفر به عنوان کود گندم

فسفر یکی از مهم‎ترین عناصر مورد نیاز برای کاشت و تولید گندم است. معمولا کود فسفر در زمان کاشت به محصول افزوده می‎شود. در کاشت گندم فسفر عموماً به صورت فسفات PO43- مورد استفاده قرار می‎گیرد. برای دریافت بهترین عملکرد می‎توان از حدود 20 تا 40 کیلوگرم فسفر در هکتار استفاده کرد. از مزایای استفاده از کود گندم فسفر می‎توان به افزایش تعداد دانه، حداکثر راندمان مصرف آب، تسریع بلوغ و رطوبت کمتر دانه در هنگام برداشت اشاره کرد.

کمبود فسفر در گندم به‌راحتی قابل تشخیص است. علامت اصلی کمبود فسفر در گندم، ظاهر شدن رنگ‎های ارغوانی روی برگ‎ها است. در شرایط حادتر ممکن است رشد گیاه متوقف شده و راندمان تولید گندم در اخر فصل بیش از 50 درصد کاهش یابد.

زمان مصرف کود شیمیایی سفید برای گندم

همچنین قابل ذکر است که فسفر نقش مهمی در تشکیل نشاسته، تولید کربوهیدرات‎ها، مقاومت گیاه در برابر عوامل استرس زای محیطی و فتوسنتز دارد. کود فسفر را می‎توان به دو صورت اعمال کرد: 1) اعمال کود بر روی خاک 2) اعمال کود بر روی برگ. استفاده از کود فسفر بصورت محلول پاشی (اعمال بر روی برگها) می‎تواند پیری برگ ناشی از گرما و خشکی را به تاخیر بیندازد.

پتاسیم به عنوان کود گندم

پتاسیم یکی دیگر از عناصر مهم برای کاشت گندم می‎باشد که بر افزایش مقاومت گندم در برابر عوامل محیطی موثر است. از آن‎جایی که پتاسیم هیچ اثر منفی بر بذر و دانه ندارد، می‎توان آن را در زمان کاشت به محصول اضافه کرد. البته قابل ذکر است که هنگام استفاده از کود به همراه بذر، برای جلوگیری از سمیت احتمالی دانه، میزان بهترین کود مورد استفاده باید کنترل شده و دقیقا مطابق دستورالعمل باشد. بهترین زمان استفاده از کود گندم پتاسیم در مراحل رشد ساقه و دانه می‎باشد. با انجام آزمایش‎هایی نظیر تست خاک می‎توان از کمبود پتاسیم در خاک مطلع شد. دوز مناسب پتاسیم در هر هکتار 2 تا 7 کیلوگرم (بسته به شرایط خاک و گندم) می‎باشد. در خاک‎های شنی می‎توان از میزان پتاسیم بیشتری استفاده کرد.

درشت مغذی‌های ثانویه و ریز مغذی ها به عنوان کود گندم

درشت مغذی‎های ثانویه و ریز مغذی‎ها برای رشد بهینه گندم ضروری هستند. یکی از ضروری‎ترین ریز مغذی‎های مورد نیاز گندم منگنز است. زمان که PH خاک بالاتر از 6.2 باشد، ممکن است خاک دچار کمبود منگنز شود. به همین دلیل بهتر است در این شرایط از تست خاک استفاده کرده و در صورت نیاز میزان کافی منگنز به خاک بیافزایید.

از دیگر عناصر مورد نیاز برای کشت گندم می‎توان به گوگرد اشاره کرد. گوگرد به‎طور مستقیم بر جذب نیتروژن توسط گیاهان اثر گذار است. این بدان معناست که کمبود گوگرد در خاک باعث کاهش جذب و استفاده از نیتروژن توسط گیاهان می‎شود. همچنین قابل ذکر است که کمبود گوگرد در خاک شایع است. به همین دلیل استفاده از کود گندم حاوی گوگرد هنگام کاشت گندم ضرورت دارد. گوگرد جزء مهم در تشکیل پروتئین است به همین دلیل نقش کلیدی در کیفیت دانه گندم دارد.

 

بنر تماس با ما - سروش باران

کود مناسب گندم در مراحل مختلف رشد

از آنجایی که نیاز گندم به کود در مراحل مختلف رشد متفاوت است، در اینجا قصد داریم به بررسی کود گندم با توجه به مرحله رشد محصول بپردازیم:

مرحله رشد گندمکود گندم مناسب
مراحل اولیهنیتروژن: رشد سریعتر گندم
فسفات: تامین انرژی برای رشد و نمو اولیه
مرحله پنجه زنینیتروژن: رشد برگ
فسفات: افزایش تعداد پنجه در بوته
منگنز: نقش موثر در ساختار پروتئین و آنزیم‌های فتوسنتزی
رشد ساقهنیتروژن: رشد و نمو سریع و رویش برگ‎های بزرگتر
فسفات: تامین انرژی لازم برای رشد گندم
پتاسیم: تنظیم آب گیاه
گوگرد: بهبود عملکرد و کیفیت
منگنز: نقش موثر در ساختار پروتئین و آنزیم‌های فتوسنتزی
روی: واکنش‎های آنزیمی، متابولیسم نیتروژن و سنتز پروتئین
پر شدن دانهنیتروژن: بهبود سطح پروتئین
پتاسیم: بهبود عملکرد گندم از نظر اندازه دانه
فسفات: بهبود عملکرد

خرید کود مناسب گندم از سروش باران

در این مقاله از وبلاگ سروش باران به بررسی انواع کود گندم و شرایط مساعد برای کاشت این محصول پرداختیم. شما می‎توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید انواع کود گندم (بصورت حضوری و یا آنلاین)، استعلام قیمت و مشاوره خرید، با کارشناسان ما در سروش باران در تماس باشید.

سروش باران یکی از بهترین تولید کننده‎‌های ابزار و تجهیزات کشاورزی و باغبانی در ایران می‌باشد. شما می‎توانید برای خرید انواع تجهیزات مورد نیاز کشاورزی و باغبانی نظیر کودهای کشاورزی، کود آمینو اسید، بهترین کود گندم، انواع سموم کشاورزی نظیر علف‎‌کش، حشره کش، قارچ کش، آفت کش و…، ابزار موتوری، ابزار آبیاری، ابزار باغبانی، سمپاش‎ها و… به سروش باران مراجعه کنید. تیم سروش باران متعهد است که با کیفیت‌‎ترین محصولات را در کوتاه‎ترین زمان و با پشتیبانی عالی به شما عزیزان عرضه کند. تعهد، پاسخگویی به موقع، مسئولیت پذیری و ارائه خدمات درست و کارآمد از اهداف ما در این زمینه می‌باشد و ما همواره می‌کوشیم که بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهیم. بزرگترین هدف ما ارئه‌ی بستری برای کشاورزان و باغداران است تا بتوانند تمامی ابزارهای مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت تهیه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:00 و پنج شنبه از ساعت 8:30 تا 12:00 با شماره تلفن 02153857 تماس حاصل فرمایید.

مشاوره خرید و پاسخگویی در سریعترین زمان ممکن

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت‌ها و خرید انواع تجهیزات کشاورزی با کارشناسان فروش ما از طریق شماره تماس 53857-021 تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول کود گندم

برای تولید 1 تن دانه گندم در هکتار معمولاً به 25 کیلوگرم نیتروژن نیاز است. قابل ذکر است که مقدار کل کود نیتروژن در گندم بهاره معمولاً حدود 20-10 درصد بیشتر از گندم زمستانه است. همچنین کود نیتروژن میتواند تأثیر کلرید سدیم بر عملکرد گندم را کاهش ‌دهد.

کمبود فسفر در گندم به‌راحتی قابل تشخیص است. علامت اصلی کمبود فسفر در گندم، ظاهر شدن رنگ‎های ارغوانی روی برگ‎ها است. در شرایط حادتر ممکن است رشد گیاه متوقف شده و راندمان تولید گندم در اخر فصل بیش از 50 درصد کاهش یابد.



×